09 jún

Ma tudásanyaggal készültem nektek, hogy tudatosabban figyelhessetek a testetekre, annak működésére, mi jó neki és mikor mit kell kerülni.

Ritmusnak az élő szervezetben a körülbelül azonos időközönként ismétlődő jelenségeket nevezzük.

23-1 óra: Elkezd dolgozni az epehólyag. Azok, akiknek problémáik vannak ezzel a szervvel, általában ekkor felébrednek vagy nem tudnak aludni.

1-3 óra: Aktiválódik a májműködés. Ebben az időszakban kapja az agy a legkevesebb oxigént, ezért pl. utazás alkalmával figyelmesebbeknek kell lennünk. Ekkor az epepanaszokban szenvedők is felébrednek, mert a máj és az epehólyag páros szervek. Nem ajánlatos az alkohol, a zsír és a kávé fogyasztása, valamint a dohányzás.

3-5 óra: Aktivizálódik a tüdő, ezért három és öt óra között főleg a dohányosok, asztmások, hörghurutban, náthában vagy légúti-gyulladásban szenvedők ébrednek fel.  Ez az az időszak továbbá, amikor az emberen leginkább úrrá lesz a félelem és a szorongás érzése. Ilyenkor minden apróság óriási jelentőséggel bír.

5-7 óra: Ilyenkor a vastagbél a legaktívabb. Ez a legmegfelelőbb idő a székletürítésre, és ekkor érdemes elkerülni a stresszt és a rohanást. Lassan, folyamatosan ébredezzünk, mert a beteg emberek éppen ilyenkor vannak a legrosszabbul. Előnyös a sok tea fogyasztása.

7-9 óra: Beindul a gyomorműködés. Nagyon fontos ilyenkor a vitaminok fogyasztása. A testnek melegben kell lennie, ezért ebben az időben kerülendő a hideg zuhany vagy fürdő.

9-11 óra: A hasnyálmirigy és a lép aktív. Nem javallott az alkoholfogyasztás! Megfelelő viszont a gyümölcs és a méz  (ez az egyetlen napszak, amikor a szervezet képes megemészteni az édességet) fogyasztása. Kerülnünk kellene a túlzott fizikai megterhelést, ezzel szemben ebben az időszakban csodálatos szellemi teljesítményekre vagyunk képesek. 11 óra körül érhető el a délelőtti teljesítőképesség csúcsa.

11-13 óra: A szívaktivitás időszaka. Nem jó, ha túl nagy mennyiségű táplálékkal terheljük meg a szívet. Kis mértékben visszaesik az agy oxigénellátása, vigyázat a balesetekkel! Ilyenkor sétáljunk vagy aludjunk egy kicsit!

13-15 óra: Ilyenkor a vékonybél a legaktívabb.  Csökken a fogak érzékenysége (megfelelő időpont a fogorvosi kezelésre). Elkezd nőni a fizikai aktivitás.

15-17 óra: Leginkább a húgyhólyag dolgozik. Igyunk sok gyógynövényből készült teát és sportoljunk! Az emésztőrendszer képes a nehéz ételek befogadására is, nő az aktivitás, és kezd közeledni a második teljesítménybeli csúcshoz.

17-19 óra: A vese dolgozik. Ilyenkor ki kell küszöbölni mindent, ami árthat neki – zsírok, cukor, só, üdítők, kemikáliák, kávé, alkohol,  hideg, stressz.

19-21 óra: A szívburok és a vér lép működésbe. Ilyenkor az embernek kifinomul az érzékelése. Zenehallgatásra vagy színházlátogatásra ez a legmegfelelőbb idő, de ekkor érdemes bevenni az antibiotikumokat, illetve felkenni a krémeket a fájó pontokra.

21-23 óra: A hármasmelegítő tevékenységének időszaka – a test alváshoz készülődik, ezért ne tegyünk semmi olyat, ami ilyenkor aktiválhatná. Nem dohányzunk és nem étkezünk. A szervóra alapján megállapíthatjuk, hogy a legtöbb probléma évszaktól függetlenül 17 és 19 óra között jelentkezik, ám túlnyomórészt télen.

Szeretettel: Kirilla