03 márc

 

A szerelmi blokkok olyan érzelmi akadályok, amelyek megakadályozzák a személyt abban, hogy teljes mértékben megnyissa magát a romantikus és érzelmi kapcsolatok előtt. Ezek a blokkok különböző okokból eredhetnek, például korábbi trauma, korábbi kapcsolatokból származó sebek vagy a társas kapcsolatokkal kapcsolatos általános bizonytalanság.

Az alábbiakban néhány példa a szerelmi blokkokra:

Félelem a kötődéstől: Ha valaki félelmet érez a kötődéstől, akkor nagyon nehéz lehet számára mély, hosszú távú kapcsolatokat kialakítani. Ennek oka lehet a korábbi sebek, amelyek miatt nehéz bízni másokban, vagy az általános bizonytalanság és félelem a kötődésből fakadó sebezhetőségtől.

Túlzott elvárások: Ha valaki túlzottan nagy elvárásokat támaszt a társával szemben, akkor az lehet, hogy mindig kudarcot vall a kapcsolatokban. Az elvárások túl magas szintje miatt lehet, hogy a személy sosem találja meg a tökéletes partnerét, és ez állandó csalódást és frusztrációt okozhat számára.

Önbecsülési problémák: Ha valaki alacsony önbecsüléssel rendelkezik, akkor lehet, hogy nehézségei vannak az érzelmi kapcsolatok kialakításával és fenntartásával. Az alacsony önbecsülés miatt lehet, hogy a személy úgy érzi, nem érdemel egy jó kapcsolatot, vagy úgy gondolja, hogy senki sem szerethetné igazán.

Kapcsolati traumák: A korábbi kapcsolatokból származó traumák, például az elhagyatottság, a csalás vagy az érzelmi bántalmazás, lehetnek olyan blokkok, amelyeket a személy hordoz magában, és megakadályozzák őt abban, hogy megbízzon másokban és mély érzelmi kapcsolatokat alakítson ki.